.

Δράσεις:

Το Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου Νεοχωρίου, αντλώντας πόρους από ίδια έσοδα, κρατικές και δημοτικές επιχορηγήσεις, χορηγίες και δωρεές ιδιωτών, μεταξύ των οποίων γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής καθώς και στους Νεοχωρίτες που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία, έχει πραγματοποιήσει τα ακόλουθα έργα και δράσεις :

 • Αναπαλαίωση, ανακατασκευή, διαμόρφωση και συντήρηση του κτιρίου του παλαιού δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας λαογραφικού μουσείου, δίχως να απολέσει τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της αισθητικής του ως κτίριο.
 • Διαμόρφωση, κατασκευή και συντήρηση του προαύλιου χώρου του μουσείου, εκτάσεως 7.000 τ.μ. περίπου, στον οποίο περιλαμβάνονται, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου 7Χ7, γήπεδο βόλεϋ, παιδική χαρά και χώροι πρασίνου.
 • Πλήρης αποκατάσταση, βάθυνση και διαμόρφωση του υπογείου χώρου του παλαιού δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, στον οποίο δημιουργήθηκε ειδική αίθουσα που περιλαμβάνει ακριβείς αναπαραστάσεις παλαιάς - παραδοσιακής οικίας του χωριού και παλαιάς – παραδοσιακής αίθουσας του δημοτικού σχολείου.
 • Κατασκευή ξεχωριστού κτιρίου στον προαύλιο χώρο του μουσείου που λειτουργεί ως γραφείο και αποθήκη, εντός του οποίου με δωρεά του κ. Ευαγγέλου Σάσση έχουν επιπλέον κατασκευαστεί τρεις τουαλέτες.
 • Κατασκευή πέτρινης, παραδοσιακής βρύσης στον προαύλιο χώρο του μουσείου.
 • Κατασκευή σιντριβανιού στον προαύλιο χώρο του μουσείου κατόπιν δωρεάς από τους συγγενείς του Αριστοτέλη Κώτση και εις μνήμην αυτού.
 • Κατασκευή και τοποθέτηση που περιλαμβάνει τέσσερα (4) πέτρινα- παραδοσιακά παγκάκια κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου «Γράβας» που διαπερνά το χωριό, έως τον οικισμό Αγίου Γεωργίου (τοπωνύμιο Σκουπίτσα)
 • Τοποθέτηση σήμανσης (πινακίδων) τόσο στον επαρχιακό δόμο Νεοχωρίου- Παραμυθιάς, όσο και επί της Εγνατίας Οδού και στον Κόμβο του Νεοχωρίου, για την ενημέρωση των οδηγών αναφορικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν μουσείο.
 • Διοργάνωση εκδηλώσεων στον προαύλιο χώρο του μουσείου την περίοδο των Αποκριών (Τσικνοπέμπτη) με φωτιές, παραδοσιακή μουσική και φαγητό.
 • Διοργάνωση –κατά το παρελθόν- ετήσιου Πανηγυριού στον προαύλιο χώρο του μουσείου, με παραδοσιακά όργανα και λαχειοφόρο αγορά, του οποίου στοχεύουμε την άμεση αναβίωση.
 • Νομική κατοχύρωση του Λαογραφικού Μουσείου μέσω: α) της Σύστασης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Νεοχωρίου» που πραγματοποιήθηκε με την υπ΄αριθμ. 4328/37678-2009 Απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - Φ.Ε.Κ. Β 200/1.3.2010. β) της συμμετοχής του «Λαογραφικού Μουσείου Νεοχωρίου» στο ενιαίο Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Σουλίου με την επωνυμία «ΑΡΩΓΗ» το οποίο συστάθηκε με την υπ΄αριθμ. 54/2011 Απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Σουλίου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως --Φ.Ε.Κ. Β 1343/16.6.2011. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αναγνώριση του μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 • Διασύνδεση του μουσείου με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, προκειμένου ο χώρος του μουσείου αφενός μεν να εγκριθεί, αφετέρου δε να επιλεγεί ως εκδρομικός προορισμός για δεκάδες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του Νομού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να επισκέπτονται το μουσείο και κατά συνέπεια το χωριό μας σε όλους του μήνες του σχολικού έτους.